Naar inhoud

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Artikel: Dutch Oven Tips and Tricks.

Dutch Oven Tips and Tricks. Vuurbak.

Dutch Oven Tips and Tricks.

Born in NL. 

Dutch-oven, braadpan, heksenketel, sudderpan, cassrole -> Just do it en ontdek het plezier en de vele mogelijkheden van garen met behulp van een DO

Braadpannen komen er in vele soorten, materialen en maten, de DO kan eigenlijk allen maar gemaakt worden van gietijzer. Zoals het lang geleden bedacht is.

In de 17e eeuw werd de braadpan gemaakt van gietijzer en gebruikt door de pan direct in het vuur te plaatsen, soms zelfs met kolen op het deksel van de pan. Dit Nederlandse ontwerp werd in een aantal landen overgenomen, waaronder in de vroege Noord-Amerikaanse koloniën. Daar is dit type pan bekend geraakt als "Dutch oven". Deze pannen werden veel gebruikt tijdens de karavaantochten in de grote trek naar het westen. Het is het officiële kookinstrument van de Amerikaanse staat Texas.  

Koken met de DO geeft als snel een outlaw- cowboy gevoel. Vrijheid met gevoel voor ruimte. Lekker en slow. 

Een Petromax Dutch Oven is van uitzonderlijke zware kwaliteit en gaat bij goed gebruik, een leven mee. Sterker nog hoe ouder de Dutch Oven is, hoe beter hij bakt, braad en stooft (de Dutch Oven was vroeger  een erfstuk!) Vuurbak staat achter deze traditie. "light your fire" kook samen meer op de DO, samen delen en geef je do en alle sfeer en gezelligheid, door.

Hout, kool of brikketen?

Kook je op hout maakt dan gebruik van een driepoot of van je Vuurbak en hang je DO boven het vuurtje. Perfect voor een geweldige sfeer met alle ruimte voor kampvuur- gesprekken.

Met je DO' koken met briketten als warmtebron geeft meer controle.

Controle over het resultaat: (credits de Vuurmeester)

let wel.. de aantallen en temperaturen zijn bij benadering, er spelen ook andere factoren mee zoals de omgevingstemperatuur, vochtigheidsgraad etc.

BRADEN:

Om te braden in de Dutch Oven heb je een gelijkmatige warmte nodig. Om het warmte verlies te compenseren gebruik je iets meer briketten boven op het deksel.

 

BAKKEN:
Voor bakken heb je meer warmte van boven nodig dan van onder. De verhouding van briketten is ongeveer 1:3. De meeste briketten gaan dus op het deksel.
SUDDEREN EN STOVEN:
Hierbij komt de warmte meer van onderen dan van boven,  hier geldt een verhouding van 3:1. De meeste briketten gaan nu onder de Dutch Oven.

Gebruik en onderhoud:

 

Gebruik

Wanneer je nieuwe gietijzeren producten wil gebruiken, moeten deze worden ingebrand. Dit zorgt voor een perfecte anti-aanbaklaag en voorkomt dat het product gaat roesten. Om gietijzer in te branden heb je Petromax onderhouds seasoning en een katoenen doek nodig.

Volg de volgende stappen:

  1. Maak de Dutch Oven schoon met heet water en maak daarna goed droog.
  2. Verwarm een gesloten barbecue of oven naar 120 graden celsius, plaats het product circa 60 minuten in de oven en laat het gietijzer goed heet worden. Door de hitte gaan de poriën van het gietijzer open en kan het vocht verdampen. Dat is heel belangrijk, want vocht in gietijzer kan roest tot gevolg hebben.
  3. Als de pan heet is smeer je met een katoenen doek de ‘Crisco’ in het gietijzer. Niet te dik, en vergeet de buitenkant niet in te smeren. De rvs handvaten van de pie-irons dienen verwijderd te worden wanneer je deze in de barbecue of oven plaatst!
  4. Als het product goed is ingesmeerd, verhit je deze totdat het begint te walmen. Daarna het product laten afkoelen.
  5. Herhaal stap 1 t/m 4 minimaal drie keer. Hoe vaker de stappen herhaald worden, hoe mooier het gietijzer wordt. Na het inbranden is het product direct klaar voor gebruik.

Onderhoud:

Na het gebruik moet het gietijzer zo snel mogelijk worden schoongemaakt. Gebruik geen zeep en laat het gietijzer ook niet in het water weken. Vocht is immers de vijand van gietijzer. Om het product goed schoon te maken volg je stap 1 t/m 4. Gebruik de Petromax chain mail of scrubbers bij hardnekkig vuil. Daarna kun je het gietijzer opbergen. Gietijzer kan NIET in de vaatwasser.

TIP:

1. Koop ook altijd een paar goede handschoenen en een deksel lifter erbij, anders is het deksel optillen nogal een gedoe. De handschoenen zijn onontbeerlijk, wil je je handen niet verbranden.  Let op: Gietijzer wordt extreem heet! Pak de pannen, Dutch Ovens en pie-irons dus niet zomaar op, maar gebruik hittebestendige handschoenen.

2.  Bestel ook direct een zak met Echtgoed briketten . Deze worden gemaakt van gecontroleerd schoon hout en zijn dus vriendelijker voor het milieu. Stook je op hout, dan altijd volgens de Zwitserse methode!  

 

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Read more

vuurbak-meets-bricknic Vuurbak.

vuurbak-meets-bricknic

Vuurbakken met een baksteen De Bricknic laat gerechten tot zijn recht komen in zijn meest pure vorm. Simpel en vanuit een prefect design, zonder toevoegingen of bewerkingen. PUUR. Het samenbrengen ...

Meer informatie
Vuurbak verwarmt en verbindt Vuurbak.

Vuurbak verwarmt en verbindt

Campfire conversations & celebrations daar gaan we voor! Samen rond het Vuur. Wat is er nu mooier dan het delen van je passie. Samen genieten van mooie verhalen en anekdotes uit het verleden. S...

Meer informatie